Köpeklerimiz sahiplerini yada idarecilerini nasıl kullanabileceklerini çok iyi bilirler ve bu konuda oldukça uzmanlardır.
Köpeklerdeki Davranış Bozuklukları çoğunlukla sahiplerin; yanlış enerji yansıtması, veya onu bir insan gibi niteliklendirmesi ya da doğru olmayan hareketi istem dışı pozitif enerji çıkışı noktası ile onaylaması, bunlar gibi bir çok örnek verilebilir fakat en temel en çok karşılaşılan sebebler bunlardır.
Köpeklerimiz beyincik beyine komut vermeden dile dökülmeyen hisleri, duyguları , istekleri, sitemleri, geçiş noktalarını çok hızlı bir şekilde hissedip harakete geçebilir.
“Köpek Eğitimi Çalışmaları her ne kadar köpek eğitimi teknikleri kullanılarak veya düzeltmeler yada pozitif pekiştirmeler ile yapılsada köpeğiniz için en kalıcı öğrenimi oluşturmak için sezgisel iletişim kaçınılmazdır.”
Köpek eğitiminde veya köpekli yaşamda duyguları doğru kullanmak zorundasınız.
Köpeklerimiz Sinirli bir idareciyi sinirinin son noktasına kadar ulaştırabilir. Bunu istemlice veya istemsizce yapmasını düşünmeksizin kendimizi bu duygu ile kullandırmamalıyız.
Köpeklerimiz “Duygusal” bir idareciyi duygusal yönüyle çok iyi bir biçimde kullanabilir.
Köpeklerimiz Korku ile yaklaşan bir idareciyi korkusu ile rahatlık ile kullanabilir. Baskın karakterlerde bu tutum ve duygusallık harmanlandığı zaman genellikle davranış sorunları ve agresif tutum ile sonuçlanıp, önüne geçilmemesi durumunda kalıtsal davranış bozukluklarına dönüşmektedir.
İnsanlarda 8 temel duygu vardır. Bu yazımızda temel duygulardan sadece ikisini açıkladık. İnsanlarda bulunan 8 temel duyguyu rahatlıkla kullanabilirler.
Köpeklerimiz bizleri mutlu etmek isteyen canlılardır, sürü psikolojisine sahiptir. Köpek eğitiminde veya köpekli yaşamda köpeğinizi yönlendiremediğiniz ve yönetemediğiniz durumlarda köpeğiniz yada köpekleriniz sizlerin bu sorumluluğunu kendileri üstlenirler, ve bu oldukça kötüdür.
Bir köpek bir köpeği yada diğer canlıları yönetme konusunda gerekli sürü gütme güdülerine çoğunluk olarak sahiptir, onlar duygularla değil köpek kaldıkları sürece güdülerle haraket ederler bu konuda atalarından kalan güdüler onlar için geçmiş bir içgüdüsel tecrübedir, lakin köpekleriniz insan yönetme konusundaki tecrübeleri sizler sayesinde elde edinir; köpeğiniz sizi kullandıkça sizlerden taviz aldıkça sizleri zaman içerisinde ele geçirir ve ev içerisinde gerekse dışarıdaki keşiflerinizde her zaman sizi takip etmekten kaçınır.
Köpekler annelerinden doğduklarında şehir hayatını ve sizin yaşamınızı bilmezler bilmedikleri bir durum konusunda köpeklerimizi sorumlu tutamayız, onları yaşamımıza kurallı sevgi çerçevesinde şartlandırmalı güdüleri köreltmeden sürü hiyerarşi yapısına uygun yetiştirme sistemi ile mutlu yarınları,anıları bügünden onlara kazandırabiliriz.
Kazanımlar ve yaşama adapte süreci içerisinde iken kimi karakterler teslimiyetçi takipçi olan tarafı seçer, kimi karakterler ise baskın olan tarafı seçer seçimler ne olursa olsun yavru köpeğinizin mizacı doğru teknikler ile yönlendirilebilir.
Köpek eğitiminde karakteristik ve psikolojik durumlar hiçbir zaman bir sonuç değildir, bu bir süreçtir.
Köpek eğitiminde ve köpekli yaşamda sabırlı olmalı kesinlikle duygusal yaklaşım göstermemeliyiz.
Davranış sorunları genellikle zaman içerisinde bişeyler eklendikçe veya çıkarıldıkça ortaya çıkmaktadır. Bu tarz durumlarda kesinlikle bir uzmandan danışmanlık veya öğrenim süreci ile ilgili destek isteyiniz.
Köpekler peluş oyuncaklar değildir.
Köpeklerimiz robot değildir, onlar ile beraber birlikte haraket etmek ve ilgilenmek zorundayız.
Kısmi zamanlarda enerji depolamış köpekler sahiplerin ilgisizliği karşısında dikkat çekme amaçlı yaptığı davranışların negatif pekişimi sonucunda yeni negatif davranış tutumları elde ederler. Köpek idarecileri ise genel anlamda köpeği şikayet edip sıklıkla köpeklerini suçlarlar ancak geçmişe ve bu davranışın doğum süreci hakkında analiz yapılıp doğru yönlendirme ve egzersizler ile sahip ve köpek ile eş zamanlı haraket ederek davranış tutumunun durumuna göre önüne geçilebilecek teknikler yada egzersiz ve eğitim programları üretilebilir.
Daha fazla detaylı bilgi için bizler ile iletişime geçebilirsiniz.
——
Köpek Eğitmeni Mert KAŞOĞLU