Köpek, bundan binlerce yıl öncesinde tıpkı ortak atadan gelmiş olan kurtlar gibi etçil (carnivor) olarak evcilleşme sürecine dahil olmuşlardır. İnsanla bir arada yaşamak onların da beslenme alışkanlıklarının değişmesine, insan eliyle doyurulma ve insanlardan arta kalan besinlerle doymaya çalışmak onların etle bağdaşık sindirim sistemlerinin değişmesiyle sonuçlanmıştır.
Son yıllarda yapılan çalışmaların sonucunda köpeklerin artık yarı etçil (semi-carnivor) yapıda bir canlı haline dönüştüğü yönündedir. Köpekler büyük ölçüde protein kaynağı olarak ete ihtiyaç duydukları gibi artık sebze ve meyve gibi vejatatif besinlere de ihtiyaç duyar ve onların büyük bir kısmını sindirebilir hale gelmişlerdir. İşte bu sebepten ötürü selektif olarak köpeklerin ihtiyaç duydukları yeşil besinleri zaman zaman dışarıda ot yiyerek elde ettiklerine şahit olmak mümkün. Özellikle yağmur sonrası yeşeren bazı otları son derece keyif alarak yemeleri bu ihtiyaçlarını karşılama hedefli olmaktadır. Ancak, bazen köpeklerin dışarıda ot yedikten hemen sonra kustuklarına da şahit oluruz.
Bu durumda köpekler beslenmenin haricinde midelerini rahatlatmak ve genellikle gaz oluşumunu elimine etmek hedeflidirler. Köpekler kolaylıkla kusabilen hayvanlardır. Özellikle mide floraları için değişik ya da rahatsız edici besinler yediklerinde bu durumdan kurtulabilmek amacıyla otları çiğnemeden bütün olarak yutar ve kusarak midelerindeki rahatsız edici maddelerden kurtulur ve gaz oluşumununda önüne geçmiş olurlar. Beslenme hedefli ot yeme davranışında ise köpeklerin otları çiğnedikten sonra yuttuklarını gözlemleriz. Köpekler, bağısak parazitleri olduğu zaman da ot yeme davranışı içerisine girebilirler. Parazitlerin organizmadaki vitamin ve mineralleri sömürmesinden doğan açığı ot yiyerek kompanze etmeye çalışır ve parazitlerin sebep oldukları toksinlerden rahatsız olan sindirim sistemlerini ot yiyerek rahatlatmayı hedeflerler. Ayrıca egzersiz eksiği olan, ilgisiz kalmış ve stres altındaki köpeklerin de ot yolma ve bu esnada ot yeme davranışı gösterebildikleri de tespit edilmiştir.
Köpek Eğitmeni Mert KAŞOĞLU