Köpeklerin Zihin Yapısı ve Köpek Psikolojisi

Köpeklerin Zihin Yapısı ve Köpek Psikolojisi

Köpeklerin Zihin Yapısı ve Köpek Psikolojisi

Köpeklerin Zihin Yapısı;

Köpeğiniz ile beraber daha mutlu yarınların ilk adımını atarken dünyayı onların gözünden görmek hatta onların burnundan koklamakla başlar.Öncelikle köpeğinizin zihinsel ihtiyaçları nedir, köpeğinizi zihinsel olarak anlayıp benimsemeye çalışmalısınız.Hiç köpeğinizin sizin ile göz kontağı kurduğunda size ne demek istiyor ne anlatmaya çalışıyor düşündünüz mü?

Ona bir takım komutlar veriyorsunuz teslimiyetçi bir yapıya sahip ise yerine getiriyor baskın bir karakter ise sizleri zorluyor veya beklentinizi yerine getirmiyor, fakat bunları uygulurken veya algılarken ne düşünüyor enerjiyi nasıl yorumluyor?
“Köpeklerin beyni harika bir şeydir.”
Ona dünya hakkında veriler toplamasında ve sizlerin beklentilerini karşılaması için yardımcı olur.Köpekler insanları mutlu etmek ister, Güdüsel olarak insanların onlar için olan önemini hissederler ve güven bağı için gerekli olan frenkansı elde edebilerseniz “Güven Bağı” için gerekli olan temelleri atarsanız kısmen tüm ihtiyaçlarının karşılanacağını algılarlar.
Köpeğinizin beyni sizlerin mutluluğu için çalıştırılabilir! Köpekler iyi odaklanıcılardır, mutlu etme istekleri yüksektir. Sizlerin isteklerini doğru sürüş ve hakimiyet ile eninde sonunda yerine getirecektir. Fakat köpekleri tanıyıp onların güdülerini köreltmiycek beklentiler içerisinde olup, onların atalarından kalan miraslarını köreltmeyerek daha dengeli bir yapı içerisinde tutabilirsiniz.
Dostunuzu,Petinizi,Köpeğinizi yada arkadaşınızı nasıl adlandırmak isterseniz onu anlamak sadece iletişiminizin güçlenmesi egolarımızın tatmini değil doğru iletişim ve doğru enerji kontrolü köpeğin mutlu ve dengeli bir yaşam sürmesi için oldukça önemlidir. Ayrıca iyi bir “Sürü Lideri olmak istiyorsanız bu durum anlama ve enerji kontrolü ile başlar.

Köpeğinizin Beyni;

Köpeğinizin beyni doğru çalışma sistemi için fazlasıyla yakıta ihtiyaç duyar.Köpeğin beyni ortalama olarak toplam ağırlığının %0,5’ine eşit olsa bile, kalpten pompalanan kanın sadece %20’sini kullanır.
Köpeğin beyni, pek çok duygusal algıdan sürekli olarak aldığı sinyalleri ya da bilgileri yorumlayıp ona göre davranmasından sorumludur.Bunu basite indirgemek gerekir ise köpeklerin bu sinyallere verdikleri cevaplar ise genetik yapının oluşum süreci ile önceden belirlenir, ama köpeklerin her zaman aynı olaya aynı yaklaşımı göstericeği anlamına gelmemektedir.Beyin anatomileri diğer diğer memeliler ile eşlilik gösterebilir, duygular ve davranışları, beyincik ise kasları kontrol eder ve beyin sapı da periferik sinir sistemine bağlıdır.

Beyindeki bir diğer sistem olan limbik sistemin ise genel hafıza özelliklerini kontrol eden bölüm olduğu düşünülmektedir.Köpek, çevresindeki dünya ile olan ilişkisini ağırlık olarak koku ve yanı sıra duyma,görme, dokunma ve tad gibi duyularından beslenen limbik sistem sayesinde belirler.

İçgüdü ve Eğitim;

Köpekler, genellikle kendi güdüleri ve bizim isteklerimiz arasında ikileme düşmektedir. Bu savaş limbik sistem içerisinde gerçekleşir.
Köpek eğitim ekolleri, yöntemleri bizim komutlarımıza uyum gösterdiğinde ödül göstermediğinde ise içgüdülerini takip ettiğinde onu cezalandırarak doğal limbik sistemini değiştirmeye odaklıdır.
Günümüzdeki köpek eğitimi bu iki yöntemi kullanmaktadır. Ödül veyahut ceza temelli öğretim sistemi. Kullanılabilir eğitim sisteminin köpeğin karakterize durumu ve güdüleri göz önünde bulundurularak profesyonel kişiler tarafından belirlenmeli ve köpeğinize uygun eğitim yöntemi seçilmelidir.
“Eğitim teknikleri uygulamakla ilgilidir.”

Köpeğinizi tanıyın doğru öğrenim sürecini belirledikten sonra, beklentileriniz doğal ise net ve ısrarlı bir liderlik sergileyin! Beklenti doğal olduğu sürece sistemin clicker veya dominasyon yöntemleri kullanmanız fark etmeyecektir.

Savaşı içgüdüler ile beraber yönetin!
 
Köpeklerimizin hayatında ki bir çok problem köpeklerdeki “Limbik Sistemin” doğal fonksiyonlarını baskılama isteğinden kaynaklanmaktadır. Mutlu yarınlar için köpeğinizin doğal enerjisi ve güdülerini hem insan hem köpek için pozitif davranışlara yönlendirmektir. Köpeğinizin ırkını tanıyın üretim amaçlarını ve işlevlerini fiziki yapısını mutlaka öğrenerek doğal eğilimlerine uygun sağlıklı aktivite ve program ile eş zamanlı ilerleyin.

Köpeklerinizin içgüdülerine veya üretim amaçlarını ana işlevlerini baskılamak yerine yönlendirin..

Örneğin;

Rottweiler ya da pitbull gibi güçlü ırklarda köpeklerin avcılık yada bekçilik gibi genetik olarak geliştirildikleri özel aktiviteleri geliştirmek istemezsiniz. Fakat bu aktivitiler yönlendirilebilir örneğin halat çekme oyunu veya ısırmalık oyuncakları ile köpeğinizin içgüdüsel enerji çıkışını kontrol altında tutabilirsiniz.

---

Daha detaylı bilgi için bizler ile iletişime geçebilirsiniz.

Köpek Eğitmeni Mert KAŞOĞLU

web tasarım ajansı iletişim web tasarım ajansı iletişim